Ter gelegenheid van het 25 jaar jubileum stellen de leden van Alpha International Photo Group hun foto’s tentoon in de VELINX van 5 april tem 5 mei 2017. 

Fotografie: sinds meer dan 150 jaar is geen enkel ander medium zo’n perfecte getuige van het wel en wee van deze wereld. Geen enkele andere kunstvorm heeft een grotere sociale impact; of het nu oorlogsfotografie is of wetenschappelijke fotografie, of het doordeweekse kiekjes zijn of conceptuele beelden. De persoon achter de lens is zeer intensief bezig met de wereld rondom hem en legt ook een belangrijk tijdsdocument vast, louter beschrijvend of artistiek.

25 jaar geleden, in mei 1992 werd Alpha International Photo Group opgericht. Vier Limburgse fotografen- “Limburger-Wereldburger”- stonden mee aan de wieg. Hoofddoel was het creĆ«ren van een internationale groep fotografen uit BelgiĆ«, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, en inmiddels ook Zwitserland, om in onderlinge samenwerking een zo hoog mogelijk fotografisch peil te bereiken.

Naast het idee om een internationaal platform te ontwikkelen, waar men over mekaars fotografisch werk van gedachten kon wisselen, was er ook het aspect van “ontmoeting”. Het sociale aspect van vriendschapsbanden diende garant te staan voor het succes van Alpha.

Eenmaal per jaar ontmoeten de leden mekaar in een ander land. Intense fotobesprekingen van mekaars werk, workshops over oude en nieuwe technieken, groepstentoonstellingen, bezoeken aan interessante musea, zorgen steeds voor een boeiend weekend. Het bijzonder gevarieerd en kwalitatief hoogstaand fotowerk, waarbij elke fotograaf met zijn eigen benadering, eigen stijl en techniek bijdraagt, is telkens weer aanleiding tot herbronning.    

De invalshoek van de leden is weer divers: voor sommigen is de fotografie hun beroep, voor anderen juist de ontsnapping aan beroepsstress. Fotografie-schrijven met licht – is hun passie; analoog of digitaal, klassiek of experimenteel. De groep heeft geen regels of plichten, alles is toegelaten, maar kan ook in vraag gesteld worden. De ontmoetingen, ondertussen reeds 35 maal, zijn uitgegroeid tot momenten van artistiek genieten, maar ook van hechte vriendschap. De huidige tentoonstelling in de Velinx is er het tastbaar bewijs van dat de oprichters hun doel bereikt hebben. 

Expo - gratis te bezichtigen