Grietje is de oudste naam ter wereld. Er is zelfs een vis die Griet heet, in de zee. En we weten allemaal dat we daar, lang geleden, vandaan komen…

Niet zó lang geleden leefde er een oude Heks. Die heks, Madeleine, woonde in een huis van peperkoek en had twee dochters; Panchitta en Cambré (men vertelde dat Madeleine hun vader had opgegeten. Dat is niet echt bijzonder want spinnen doen dat ook, zoals jullie wel weten).

De dochters waren zo mogelijk nog lelijker dan hun moeder en omdat ze innerlijk ook niet om aan te zien waren geraakten ze absoluut niet aan een lief.

Op een dag nemen Panchitta en Cambré (wanhopig) een jonge houthakker gevangen en sluiten hem op in een hok van peperkoek. Ze willen hem betoveren zodat hij verliefd wordt, op hen. Ze vinden hem ook wat mager. Dus ze beginnen kibbelend te bladeren in het dikste toverboek van de wereld: De Baboekska. Daar hebben jullie wellicht al van gehoord.

De jongen, Gans genaamd, heeft echter al een lief: Grietje! Grietje is vriendelijk en mooi en slim en geestig én heel erg verliefd. Ze denkt dat ze doodgaat als ze Gans niet meer terugziet, want hij is al dagen zoek. Dus ze gaat het bos in om daar te sterven van verdriet. Onderweg vindt ze Gans zijn enorme bijl eenzaam en alleen in het mos! Ze voelt dat er iets ergs gebeurd is. Grietje gaat dieper en dieper het donkere bos in en ze raakt Gans op het spoor. Ze moet hem redden uit de klauwen van de zussen Heks. Ze heeft helaas geen idee hoe gevaarlijk die meisjes werkelijk zijn, vooral bij volle maan!
En dan heb ik het, misschien bewust, nog niet gehad over hun grootmoeder, Francine

ENKEL VOOR SCHOLEN