Muziek

LAIKA & ZEFIRO TORNA

Balsam

Vrijdag
8 oktober 2021
20.30 uur

Voor het eerst maken Laika en het muziekensemble Zefiro Torna samen een voorstelling. BALSAM is een muzikale en zintuiglijke performance. Een alchemistisch concert. Een zinnenprikkelend laboratorium waarin de live uitgevoerde muziek samensmelt met verrassende geuren, smaken, met visuele en fysieke ervaringen.

De muziek is een verzameling van vocale en instrumentale composities met titels als ‘Artemisia absinthium’ en ‘Les Roses de Saadi’. Titels die verwijzen naar de helende, stimulerende, betoverende werking van kruiden en planten. De teksten van de liederen gaan terug op verzen uit het Bijbelse Hooglied, op gedichten van Vergilius en Horatius en op de poëzie van Baudelaire en Verhaeren. Ze gaan over het spel van de liefde, over verlangen en verdriet, over de zoete geur van jasmijn en de schoonheid van een boom. Ze bezingen bovenal de natuur, die overweldigend en ondoorgrondelijk is.

Traditionele liederen uit Portugal, Griekenland en IJsland, mystieke klanken van Hildegard Von Bingen en 15de eeuwse polyfone muziek werden bewerkt en aangevuld met eigen composities. Het is muziek die doet dromen, spiritueel én zinnelijk, aards én hemels tegelijk – als een ode aan het leven en het mysterie ervan.

Geïnspireerd door deze muziek creëerden Peter De Bie en Sara Sampelayo een alchemistisch laboratorium. De toeschouwers zitten in een pentagram om de muzikanten heen. Deze opstelling gaat terug op de oeroude vorm die refereert naar het idee van de kwintessens of vijf elementen. Een vorm die welbekend is bij de alchemisten, die meenden dat het vijfde element slechts gekend kan worden via een levenslange zoektocht – vandaar hun experimenten om het ‘ultieme goud’ te vinden.

Terwijl de muziek weerklinkt, zijn de toeschouwers getuige van allerlei experimenten waarbij ingrediënten worden omgezet in iets anders, via een alchemistisch proces van distillatie, gisting, oplossing enzovoort. Vloeibaar wordt vast; nat wordt droog; koud wordt heet, en omgekeerd. Olie stolt druppelsgewijs tot eetbare parels. Een bloemknopje op je tong geeft een elektrische sensatie, houtskool wordt een zoete lekkernij...

De uitkomst van dit visuele spektakel is een zinnelijke ervaring van balsems, poeders, drankjes en onalledaagse amuse gueules in alle geuren, kleuren en smaken die je door de performers worden aangereikt. Een ervaring die je deelt diegene die naast je zit. Convivialiteit als troost, want de vraag blijft: zal het ‘ultieme goud’ ooit worden gevonden?

Achtergrond bij de liederen en recepten uit BALSAM vind je hier.

Lees het interview met de makers van BALSAM hier.

 

BALSAM - A lab of senses - music theatre from Zefiro Torna on Vimeo.

www.laika.be
www.zefirotorna.be

Tickets

Basis: € 16,00
Vriendenpas: € 12,00

Credits

Muzikaal concept, luit, barokgitaar en chitarrone: Jurgen De bruyn - Zintuiglijk concept: Peter De Bie en Sara Sampelayo - Eindregie: Jo Roets - Zang: Elly Aerden, Raphaël De Cock en Jurgen De bruyn  - Chatkan: Elly Aerden - Dwarsfluit, sopraansaxofoon en compositie: Philippe Laloy - Blokfluit, Franse doedelzak, bugel, percussie, ukelele en composities: Jowan Merckx  - Uilleann pipes, bawu, chatkan, kaval, Hardangerviool, boventoonfluiten, mondharp, duduk en boventoonzang:  Raphaël De Cock - Klarinet in Bs en basklarinet: Jean-Philippe Poncin - Alchemisten: Peter De Bie, Sara Sampelayo en Bram Smeyers - Kostuums: Manuela Lauwers - Dramaturgie: Mieke Versyp ‘geïnjecteerd’ door hedendaags alchemist Alexandre Gauthier - Techniek en productie: Pieter Smet, Rik Van Gysegem, Anton Van Haver en Marlies Jacques in samenwerking met Kopspel vzw - BALSAM is een productie van Laika en Zefiro Torna in coproductie met Le Channel, scène nationale de Calais en Le Volcan, scène nationale du Havre met steun van De Vlaamse Gemeenschap en Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid - foto © Kathleen Michiels