Huis deBuren & MoMeNT Cultuurfestival ism de VELINX

De Maakbare Tijd – TIJDcongres

Vrijdag 27 oktober 2017
20.30 uur

In de nacht van 28 op 29 oktober draaien we met zijn allen de klok weer een uur terug en wordt de wintertijd ingezet. De dag voordien, op vrijdag 27 oktober om 20u30, vindt het eerste TIJDcongres plaats en dit in de eerste stad van België, Tongeren, de enige stad die TIJD als vanzelfsprekend DNA in zich draagt.

Met het TIJDcongres wordt het eindpunt gezet achter de eerste editie van MoMeNT.

Tijdens een avondvullend literair-muzikaal programma zullen we precies dat doen: de tijd vrij maken. Als apotheose van ‘MoMeNT’ nodigen we diverse gasten uit die zich buigen over het belangrijkste schaarse goed van deze tijd: de tijd zelf. Wordt het niet eens tijd voor een Ministerie van Tijd? Wie zou die rol goed kunnen vervullen?

Gastvrouw Jelle Van Riet leidt de avond in goede banen.
Frank Vander linden van ‘De Mens’ laat ons solo proeven van zijn nieuwe album ‘24 uur’ en ergens onverwachts verrast Iris Penning ons met haar muzikale acts.

Ignace Glorieux, Freek Vielen en Rachida Lamrabet strijden voor de titel van TIJDminister. Zij brengen op verzoek van de initiatiefnemers hun inauguratiespeech, indien zij verkozen worden. Deze keuze wordt enkel voorbehouden aan het stemgerechtigd publiek van die avond, dus wees er zeker bij. Burgemeester Patrick Dewael bekrachtigt de democratische keuze en overhandigt de eerste TIJDminister een symbolisch TIJDwerk.

Tussen de pleidooien van de kandidaat-ministers door dragen vier jonge makers, die deze zomer deelnamen aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs, hun interpretatie voor van Tijd. De tekst van Sabrine Ingabire (BE) komt binnen als een tikkende tijdbom, terwijl Yousra Benfquih (BE) het publiek vergast op een sprookjesachtige parabel. Lotte Lentes (NL) gaat als literaire onderzoeker in gesprek met de tijd , terwijl Jana De Kockere (BE) een reeks ingetogen personages laat spreken over de tijd.

Als kers op de taart sluiten we af met een receptie waarop nog meer TIJD met elkaar gedeeld wordt.  Een avond om niet te missen – tenzij u geen TIJD heeft natuurlijk.