Image
Image
Basisprijs
14,00 euro
Vriend van de Velinx
10,00 euro
wo 26/10/22 - 20u30

Lauranne Paulussen - Martha de Krankzinnige

In het stuk ‘Martha de Krankzinnige’ (1879) wordt jonkvrouw Martha van Vlierbeke onterecht beschuldigd van waanzin en verwijderd uit de samenleving. Emotie wordt aanzien voor hysterie, de eis tot zelfbeschikking wordt afgedaan als krankzinnigheid.

Het stuk speelt zich af op een 18e-eeuws Vlaams kasteel. Het kind van jonkvrouw Martha wordt weggenomen, wat tot een schokkende reeks gebeurtenissen leidt. Op geld beluste mannen trachten de reproductie en seksualiteit van de vrouwelijke personages in te perken. Daartegenover staan standvastige jonkvrouwen, listige nonnen en onbetrouwbare kamermeiden die het maatschappelijk aanvaardbare uitdagen.

Voor deze voorstelling diept actrice en maker Lauranne Paulissen de vergeten Antwerpse toneelschrijfster Anna Slimbroeck de Peuter op uit het archief. De 19e-eeuwse Anna de Peuter was destijds één van de meest gespeelde Vlaamse toneelauteurs. Zelfs tot 50 jaar na haar dood bleven haar stukken de Vlaamse scène beheersen. Desondanks is zij vandaag geen gevestigde waarde meer, en zijn haar stukken zelfs nagenoeg onvindbaar. Reden genoeg om dit bijzonder debuut meer dan 100 jaar later terug op scène te brengen.  

Lauranne Paulissen werkt samen met Edith Cassiers, Katarina Antunovic, Sara Lâm en Véronique Hendriks in een uitsluitend vrouwelijke cast en crew. Door middel van groteske genderbending spel gaan de theatermakers in dialoog met de prikkelende overdrijving en humor van het melodrama, de sappige Vlaamsche taal en de ook vandaag nog prangende thema’s van het stuk.

www.laurannepaulissen.com

Credits
Tekst: Anna Slimbroeck de Peuter - Van en met: Lauranne Paulissen, Edith Cassiers, Katarina  Antunovic en Sara Lâm - Concept: Lauranne Paulissen - Coach: Edith Cassiers - Kostuums: Véronique Hendriks – Foto/illustratie © Lauranne Paulissen 
Deze productie kadert in het artistieke onderzoek ‘Resisting Repertoire’ aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.  Met Cassiers als promotor gaat Paulissen op zoek naar strategieën voor een grotere gendergelijkheid in repertoiretheater.
met de steun van: de Vlaamse overheid, Stad Antwerpen, Koninklijk Conservatorium Antwerpen en Monty