Vorig seizoen mocht Laura Van Dolron het jaar inzetten met het hoopvolle, positieve en opbeurende ‘Liefhebben’. In 2017 brengen wij met het hartverwarmende ‘Heimat 2’ onze nieuwjaarsbrief in de vorm van een theatervoorstelling.

In oktober 2015 begonnen Freek Vielen, Suzanne Grotenhuis, Tim David en Harald Austbø aan een ambitieuze odyssee die hen bracht van Denemarken via IJsland naar Groenland. Daar speelden ze op een smeltende gletsjer de laatste noten van een zelfgeschreven requiem. Ze voelden dat het tijd was om ergens afscheid van te nemen. Maar van wat? 

Onderweg interviewden ze een bioloog, een burgemeester, een ondernemer, een filmproducent en een klas Inuit-pubers om een antwoord te vinden op die vraag.

U moet het eerste deel (februari 2015 in de VELINX) niet gezien hebben om ten volle van ‘Heimat 2’ te kunnen genieten. De voorstelling staat volledig op zichzelf en is minstens zo sterk als het magistrale eerste deel.

“Heimat 2 gaat over onze plek in systemen die groter zijn dan wijzelf. Over het wanhopige gevoel dat je krijgt als je de krant leest. Over rijden op een hondenslee en over de keuzes die mensen maken, in de geschiedenis, in relaties, als ze midden in de nacht op een cruiseschip staan en niet weten welke gang ze in moeten lopen. Over het verliezen van je lief, over hoe walvissen slapen en hoe ze verdwalen. Over stilstaan, je plek vinden, voelen hoe de aarde draait. Over machteloosheid, rouw, afscheid nemen, hoopvol blijven.” (De Correspondent)