Theater

Zondag 30 mei 2021

Naar aanleiding van Erfgoeddag realiseerde Haspengouw.TV een luisterspel op basis van oude Haspengouwse volksverhalen. Aanvankelijk waren de voorstellingen gepland in de VELINX en de Academiezaal in Sint-Truiden. Als alternatief wordt ze nu online uitgezonden op zondag 25 april om 14 u, 15u30 en 17u op facebook.com/tv.haspengouw.

Het is daarbij aan de luisteraar om het beeld in te vullen, om zelf voor “verbeelding” te zorgen. De eindmix gebeurt in binaural stereo waardoor je de verhalen beleeft alsof je er midden inzit. Voor een optimale beluistering gebruik je wel best een hoofdtelefoon.

Het luisterspel is een mix van sagen, sprookjes en legenden die in vorige eeuwen in Haspengouw de ronde deden. Voor de selectie werd een beroep gedaan op twee verschillende bronnen: de Volksverhalenbank van het Limburgs Volkskundig Genootschap en een bundel met lokale volksverhalen die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in een Loons soldatenblaadje verschenen zijn. Die waren toen bedoeld om de heimwee van de soldaten een beetje te temperen door ze een stukje thuisgevoel te bezorgen.

De authenticiteit van de verhalen bleef bewaard. De kern van hun inhoud en betekenis, de meeste personages en settingen zijn gebleven. Tegelijk werd een zekere artistieke vrijheid gepermitteerd. Zo zijn sommige verhalen in de bronnen bijzonder kernachtig geformuleerd en blijven bepaalde personages wat vlak en zwart-wit. Om de karakters wat meer body te geven, werden die af en toe op een fantasierijke manier aangedikt.

En waar de verhalen iets te gedateerd of stigmatiserend leken, werd eveneens de vrijheid genomen om aanpassingen door te voeren. Het viel bijvoorbeeld op hoe weinig vrouwelijke personages in de oorspronkelijke volksverhalen een hoofdrol kregen toebedeeld. Nog zo’n historisch gegeven is de weinig subtiele manier waarop men vroeger omging met mensen met een handicap. Ook dat werd hier en daar aangepast aan het 21ste-eeuwse oor.


Credits

Bewerking: Ines Minten & Luk De Boeck, Cast (beroeps): Katarina Antunovic, Anke Jochems, Tom Viaene, Aanvullende rollen (Tongers Nieuw Theater): Olivier Wouters, Liesje Sillen, Didier Winants, Karel Bailleux, Kristl Tomsin, Sounddesign & bruitage: Jeroen Grommen, Opnames & eindmix in binaural stereo: Yannick Thiry, Regie: Luk De Boeck, Technische faciliteiten: T/A/S bvba en CC De Velinx, Productie: Haspengouw.TV vzw

 

Voor de realisatie van dit luisterspel kreeg Haspengouw.tv vzw steun uit het Noodfonds Cultuur van de Vlaamse Overheid.