U bent hier

Alle muziek komt ergens vandaan of is al eens gemaakt. Alles heeft elkaar beïnvloed. Wat de ene “beïnvloeding” noemt, is voor de andere “diefstal”. En voor nog een andere een “hommage”.

Aan de hand van vele voorbeelden toont DJ Bobby Ewing aan dat nummers die iedereen kent, soms wel heel hard lijken op muziekjes die al veel eerder gemaakt werden.

Ewing vertrekt vanuit de rechtszaak “Blurred Lines”, waarin Pharrell Williams door de erfgenamen van Marvin Gaye werd aangeklaagd. De jeugd van tegenwoordig kent Pharell, maar wie is Marvin Gaye? Bobby Ewing geeft muziek en uitleg.

Ook een hele hoop klassieke drumsamples passeren de revue. Loops die iedereen kent en die tot vandaag op duizenden platen gebruikt worden. Maar niemand weet weer ze vandaan komen. Aan het einde van het uur weet iedereen wie Marvin Gaye, Kraftwerk, The Beastie Boys en James Brown zijn. Via een Spotify-lijstje kan je achteraf alle nummers nog eens opzoeken.

DJ Bobby Ewing draait tafels bij Discobar Galaxie en onder eigen naam. Hij is ook auteur-componist en bedienaar van laptops en drummachines. Samen met Jan Delvaux maakt hij succesvolle theatershows over de strafste merkwaardigheden uit de Belgische popmuziek. Na honderden feestjes, festivals en radioshows heeft de man een meestergraad behaald. Bobby Ewing is een schuilnaam.

Enkel voor scholen