Othello, de moor van Venetië (1604) is één van Shakespeare’s meest opgevoerde stukken. In zijn oeuvre neemt het dan ook een unieke plaats in, het is zijn enige huislijk drama. Het verhaalt over mensen die dicht bij mekaar staan: vader en dochter, man en vrouw, vrienden, soldaatkameraden... Mensen die mekaar graag zien maar wanneer ambitie en jaloezie opduiken, zijn dat de mensen die mekaar ook het hardst kunnen kwetsen.

Duivel in het wijwatervat is Jago, de eerste man aan de zijde van generaal Othello. Wanneer Jago zich om verscheidene redenen gepasseerd voelt, wordt hij de architect van een meesterlijke intrige, met desastreuze gevolgen. Door zijn gestook en gepook moet en zal hij vallen en in die val sleurt hij alles en iedereen mee.

Othello is een machtige brok theaterliteratuur die aantoont waartoe onverdraagzaamheid kan leiden. Het is een oproep om niet te oordelen over iemand anders op basis van vooroordelen. Onze Othello, een wervelende bewerking van 90 minuten, staat alleszins vòòr verdraagzaamheid én diversiteit op scène en overal daarbuiten.

De voorstelling is een emotionele rollercoaster die je meesleept naar het puntje van je stoel. Als een paparazzo registreert een camera iedere emotie. Iedere acteur is tevens cameraman/vrouw, iedereen voyeur tot in de coulissen toe. Alle beelden worden uitvergroot op een muurhoge videoprojectie geïntegreerd in het decor. Deze filmische surplus maakt van de Othello van De Toekomst een straffe en vernieuwende Othello. 

ENKEL VOOR SCHOLEN