B-Classic werkt in de festivaleditie 2017 rond het thema ‘Russische Ziel’. Tien dagen lang – van 21 t.e.m. 30 april – zullen een 50-tal Russische topmuzikanten in en rond Tongeren intens musiceren met muzikanten van bij ons.

Het kamermuziekconcert op 26 maart is een proloog op het festival; het geeft een voorsmaakje van wat er de volgende maand zal plaatsvinden.

De Velinx en B-Classic zijn zeer verheugd hiervoor een absoluut topensemble te kunnen presenteren: Quatuor Danel en pianist Frank Peters.

Quatuor Danel is een Belgisch – Frans strijkkwartet dat de laatste jaren de hele wereld rondreist om te musiceren in de allerbeste concertzalen. Hierdoor zijn ze nog amper te horen in België. Hun cd-opname van de integrale strijkkwartetten van Shostakovitch behaalde uitmuntende kritieken in alle internationale gespecialiseerde magazines. Het geprogrammeerde 8e strijkkwartet is hiervan ongetwijfeld het bekendste.

Maar eerst brengen de eerste violist Marc Danel en pianist Frank Peters het eerste deel van de overbekende Kreutzersonate van Beethoven. Beethovens inspiratiebron was de novelle ‘De Kreutzersonate’, een verhaal over obsessieve jaloezie van Leo Tolstoj.

De Russisch-Poolse componist Weinberg stond (onterecht) steeds in de schaduw van zijn goede vriend Shostakovich. Het aartsmoeilijke pianokwintet is van een onovertroffen intensiteit, waarin doorgedreven melancholie afwisselt met spitante en agressieve passages. Weinberg schept een orkestrale sfeer die regelmatig aanzwelt tot een weerbarstige geluidsmuur met een prachtige lyrische lijn, die de luisteraar platwalst en naar de strot grijpt.

 

Programma:

  • L.v. Beethoven – “Kreutzersonate” (1e deel)
  • D. Shostakovitch – “strijkkwartet nr.8”
  • M. Weinberg – “pianokwintet”
op locatie: Schouwburg Casino, Sint-Truidersteenweg 3, 3700 Tongeren