Een unieke versmelting van klassieke muziek, beeldende kunst, liefhebberskunst en talentontwikkeling.

Het 10-daags B-Classic festival wordt in 2017 georganiseerd rond het thema “Russische Ziel”. Vanuit vele originele invalshoeken wordt het sublieme Russische muziekrepertoire 10 dagen lang benaderd. Met het project ‘De Verbeelding’ brengt B-Classic kunstenaars uit verschillende kunstdisciplines bij elkaar.

In ‘De Verbeelding’ spelen muzikanten van het festivalcollectief het meesterwerk ‘Schilderijen van een Tentoonstelling' van Modest Moessorgski in een schitterende bewerking van Kees Olthuis. Tijdens de uitvoeringen worden kunstwerken van de leerlingen middelbare graad en hogere graad van de academie Beeldende Kunst in Tongeren, die op thema’s en klanken van Moessorgski’s werk geïnspireerd zijn, boven het ensemble geprojecteerd.

Schilders van de academie laten zich maanden vooraf inspireren door de muziek en maken met begeleiding van docenten beeldende kunst hun eigen ‘Verbeelding’.  Op deze wijze krijgen delen als ‘De hut op kippenpoten’, ‘Het ballet van de kuikens in de dop’, ‘de ruzie tussen Samuel Goldenberg en Schmuyle’ en ‘De poort van Kiev’, een nieuw gezicht.

De schilderijen zijn na het concert te bezichtigen in de foyer van de concertzaal. Tijdens de uitvoering door het B-Classic collectief worden de kunstwerken geprojecteerd bij de verschillende delen van de compositie. Beelden en klanken versmelten en er wordt een nieuwe dimensie aan ieder tableau toegevoegd.

De uiterst getalenteerde Limburgse pianist Maarten Lingier is al meerdere jaren actief bij B-Classic. Ondanks zijn jonge leeftijd groeide hij reeds uit tot één van de vaste waarden in het festival. Samen met 5 gerenommeerde blazers vertolkt hij één van de meest bekende werken uit de Russische muziekgeschiedenis.

 

PROGRAMMA

  • Modest Moessorgski

“Schilderijen van een Tentoonstelling” voor fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn en piano (arr. Kees Olthuis)