U bent hier

Tijdens de laatste oorlogsjaren trachten twee joodse broers Maurice en Joseph uit de klauwen van de Duitse bezet­ter te blijven. Op hun tocht door Frankrijk moeten ze meer dan eens hun identiteit verloochenen en herhaaldelijk scheelt het niet veel of ze worden op transport gezet, wat een gewisse dood zou betekenen in een concentratie­kamp. Dankzij een ongelofelijke dosis intelligentie, moed en vindingrijkheid pogen ze te ontsnappen aan de vijandige bezetter en weer verenigd te worden met hun familie.

Deze film is gebaseerd op de oorlogsherinneringen van Joseph Joffo, die hij neerpende in de bestseller ‘Un sac de Billes’ (‘Een zak vol knikkers’) een boek dat in veel Vlaamse scholen op de lectuurlijst staat.  Regisseur Christian Duguay koos ervoor om het verhaal te vertellen vanuit het perspectief van de jonge Joseph, waarbij emotie en herkenbaarheid duidelijk voorrang krijgen op historische gebeurtenissen. Ondanks het ernstige thema heeft deze film nog het meest weg van een avonturenverhaal.  

De maker die we ook kennen van ‘Belle et Sébastien’, ‘l’Aventure continue’ haalde opnieuw de filmische trukendoos boven en maakte er ‘du grand cinéma’ van.

https://www.youtube.com/watch?v=kJU12gr-5Uw

Enkel voor scholen